De levende bibliotheek

Eerstvolgende Levende Bibliotheek

De eerstvolgende Levende Bibliotheek gaat door op

  • Zondag 28 augustus van 14:00 tot 17:00 tijdens het Plazey festival, Elisabethpark - 1080 Koekelberg.
    Die dag staan verschillende concerten geprogrammeerd waaronder Roland. Check zeker het hele programma: https://www.plazey.be/

WAT IS EEN LEVENDE BIBLIOTHEEK?

Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken maar mensen van vlees en bloed. Mensen die in hun leven vaak te maken krijgen met vooroordelen. Zij vertellen jou graag hun verhaal, dat krachtig en inspirerend is, ondanks de hindernissen.

BRUZZ kwam op bezoek en interviewde 4 Levende Boeken: '10 jaar dakloos in Brussel', 'De (ex)-Alcoholist, 'De Vreemdeling' en 'De Bipolaire Vrouw'. Allen vertellen zij hun verhaal, met één rode draad: er is altijd licht aan het einde van de tunnel.

Voorbij het cliché
 

Drankverslaafde. Feministe. Europees ambtenaar. Gesluierde vrouw...
Al deze kenmerken, onderdeeltjes van identiteiten, roepen onmiddellijk clichés op. Achter de vooroordelen schuilen altijd echte mensen. De Levende Bibliotheek geeft slachtoffers van allerlei vormen van discriminatie een stem. Elk levend boek krijgt de kans om tijdens een tête-à-tête zijn verhaal te vertellen en helpt zo om stereotypen te doorbreken.

 

Hoe werkt het?

Net zoals in een klassieke bibliotheek ontleen je in de Levende Bibliotheek een boek – zij het een levend boek. Je gaat door een catalogus met korte samenvattingen en kiest een ‘boek’ waarmee je maximaal een half uur praat. Bibliothecarissen zorgen ervoor dat de regels worden nageleefd en dat het ‘uitlenen’ vlot verloopt. Je kan ook ter plaatse een levend boek reserveren voor een bepaald tijdstip.


De Levende Bibliotheek is een van oorsprong Deens concept dat de wereld verovert. Benieuwd? Hier kan je alvast wat meer lezen over de beweging. 

De Levende Bibliotheek voor organisaties

De Levende Bibliotheek toert graag rond in Brussel. Wil jij binnen jouw organisatie vooroordelen bespreekbaar maken? Ben jij bereid om samen met jouw vrijwilligers, medewerkers, doelgroep en publiek voorbij de hokjes en stereotypen te kijken en te denken?

Dan kan je de Levende Bibliotheek boeken en komen wij met een selectie van "Levende Boeken" naar je toe.

 

Graag meer info of direct boeken? Contacteer erika at avansa-citizenne.be.

In memoriam

"Levend Boek" Omer

Omer was een enthousiast Levend Boek met als titel ‘Mantelzorger met vrouw met alzheimer’. We kenden hem als een levenslustige en geëngageerde man die vol liefde voor zijn vrouw Maria zorgde. Wij dragen hen verder in ons hart en houden hun motto ‘Voesj met de koesj’ in ere.’

#durfontmoeten

Citizenne dankt La Concertation ASBL – Action Culturelle Bruxelloise voor de samenwerking bij de opstart van de Levende Bibliotheek.