De levende bibliotheek

Eerstvolgende Levende Bibliotheek

Van zodra er een Levende Bibliotheek staat ingepland lees je het hier.

L’événement Bibliothèque Vivante est organisé par La Concertation ASBL, Avansa Citizenne et Muntpunt dans le cadre de Brussels-City of Stories et il est soutenu par la Commission communautaire française et la Fédération Wallonie-Bruxelles

WAT IS EEN LEVENDE BIBLIOTHEEK?

Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken maar echte mensen. Mensen van vlees en bloed die op een bepaald moment in hun leven geconfronteerd worden of werden met een vooroordeel en die ervaring graag delen.

 

BRUZZ kwam op bezoek en interviewde 4 Levende Boeken: '10 jaar dakloos in Brussel', 'De (ex)-Alcoholist, 'De Vreemdeling' en 'De Bipolaire Vrouw'. Allen vertellen zij hun verhaal, met één rode draad: er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Je kan de reportage hier herbekijken.

Voorbij het cliché
 

Drankverslaafde. Feministe. Europees ambtenaar. Gesluierde vrouw...
Al deze kenmerken, onderdeeltjes van identiteiten, roepen onmiddellijk clichés op. Achter de vooroordelen schuilen altijd echte mensen. De Levende Bibliotheek geeft slachtoffers van allerlei vormen van discriminatie een stem. Elk levend boek krijgt de kans om tijdens een tête-à-tête zijn verhaal te vertellen en helpt zo om stereotypen te doorbreken.

 

Hoe werkt het?

Net zoals in een klassieke bibliotheek ontleen je in de Levende Bibliotheek een boek – zij het een levend boek. Je gaat door een catalogus met korte samenvattingen en kiest een ‘boek’ waarmee je maximaal een halfuur praat. Bibliothecarissen zorgen ervoor dat de regels worden nageleefd en dat het ‘uitlenen’ vlot verloopt. Je kan ook ter plaatse een levend boek reserveren voor een bepaald tijdstip.


De Levende Bibliotheek is een van oorsprong Deens concept dat de wereld verovert. Benieuwd? Hier kan je alvast wat meer lezen over de beweging. 

In memoriam "Levend Boek" Omer

Omer was een enthousiast Levend Boek met als titel ‘Mantelzorger met vrouw met alzheimer’. We kenden hem als een levenslustige en geëngageerde man die vol liefde voor zijn vrouw Maria zorgde. Wij dragen hen verder in ons hart en houden hun motto ‘Voesj met de koesj’ in ere.’

Citizenne dankt La Concertation ASBL – Action Culturelle Bruxelloise voor de samenwerking bij de opstart van de Levende Bibliotheek. 
#durfontmoeten