Catalogus Levende Bib

Graag stellen we jou onze Levende Boeken voor. Mensen die vaak te maken krijgen met vooroordelen. 
Tijdens een Levende Bibliotheek vertellen zij jou graag hun verhaal, dat krachtig en inspirerend is, ondanks de hindernissen.

 

Klik op de afbeelding voor een uitgebreider filmpje.

Aicha kiest voor een hoofddoek

Aicha is opgevoed volgens de normen en waarden van haar religie. Ze kiest heel bewust voor het dragen van een hoofddoek. Ze vertelt over haar parcours als gesluierde, gediplomeerde vrouw. Een strijd met veel moeilijkheden, maar vooral ook veel successen.

Freddy, ooit een (te) stevige drinker

Freddy was 12 jaar lang marktkramer en een harde werker. Tot het mis ging. Hij verloor alles en belandde op straat. Alcohol werd zijn manier om met het ruwe straatleven om te gaan. Hij raakte zwaar verslaafd. Nu drinkt hij geen druppel meer en heeft hij zijn leven terug op de rails. 

Jan is plant-aardig

Jan is de zoon van beenhouwers. Zijn ouders waren nog ambachtslui. Met lede ogen zag Jan hoe vlees een massaproduct werd. Een product dat hij niet langer wou eten of verkopen. Jan werd vegetariër en vervolgens veganist.

Katleen leeft tussen hoogtes en laagtes

Katleen kreeg een aantal jaar geleden de diagnose bipolaire stoornis. Als ze vliegt, vliegt ze hoog. Als ze valt, stort ze zich te pletter. Ze gaat van blij naar extatisch, van verliefd naar obsessief graag ziend, van ongerust naar verlamd van angst, van moe tot uitgeput en tot slot … helemaal leeg. Maar elke keer opnieuw krabbelt ze terug recht.

Kristin valt op vrouwen

Op 13-jarige leeftijd beseft Kristin dat ze lesbisch is. Ze ‘haat’ het woord en wil het ook niet zijn. Dan begint de weg naar zelfaanvaarding en de coming-out tegenover haar beste vriendin en haar ouders. Vandaag weet ze: liefde is liefde, ongeacht je geaardheid. 

Leo zegt nee tegen pesters

Leo legde een lange weg af. Ooit werd hij gepest, nu is hij weerbaar en staat hij op tegen pesters. Hij houdt niet van de rigide opsplitsing tussen ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’. De vooroordelen over de kleur van je huid vindt hij onbegrijpelijk. Kunst is zijn passie en zijn drijvende kracht om eerlijk en open te blijven staan. 

Lumi is non-binair

Lumi weet dat veel mensen non-binariteit raar vinden of een modegril. Maar non-binariteit bestaat al meer dan 4000 jaar en in de VS zijn er naar schatting 1,2 miljoen mensen non-binair. Het is dus helemaal niet nieuw of uitzonderlijk. Tijd voor normalisering en begrip, vindt hen. Daar draagt hen graag aan bij met hun verhaal

Nicky is activiste in hart en nieren

Geld en macht interesseren Nicky weinig, ze kiest voor een andere weg. Zij zet zich spontaan en liefdevol in voor dingen die beter kunnen: klimaat, duurzaamheid, de economie, onderwijs.. Haar vuur zet andere mensen in beweging. Als iedereen zelfs maar iets kleins doet, verandert er wezenlijk iets. 

Oumar vluchtte uit Mauritanië

Oumar kwam 20 jaar geleden bij toeval in België terecht. Hij keek zijn ogen uit toen hij hier aankwam: mensen die elkaar gewoon voorbijlopen, individuele borden op tafel, de kou … Bovendien was hij hier helemaal alleen. Ondanks de talrijke obstakels slaagde hij erin zijn weg te vinden in Brussel.

Zineb over werk vinden met een hoofddoek

Zineb heeft een diploma informatica en boekhouding op zak. Als tweetalig Zinneke vond ze makkelijk werk. Tot ze een hoofddoek begon te dragen. Plots verloor ze mogelijkheden en werd haar wereld veel kleiner. Ze was nochtans nog steeds de energieke en respectvolle vrouw van voordien. Toch blijft ze overtuigd – ‘ik maakte de keuze die ik de juiste vind’.

Dominiek leeft met autisme en een niet aangeboren hersenletsel

Voor Dominiek kunnen zintuiglijke prikkels overweldigend overkomen. Veranderingen zijn voor hem soms verwarrend. Maar dankzij wat aanpassingen en tips om met zijn autisme en niet aangeboren hersenletsel om te gaan, kan hij “normaal” functioneren. Hij deelt graag wat van die tips met jou.

Brian is een rabbijn

Brian draagt zelden zwart, is niet rijk, verdraagt geen hoed, heeft geen pijpekrullen en heeft zijn baard meestal netjes getrimd. Als Schot van geboorte, Belg van nationaliteit, getrouwd met Peter, pleeg-papa van twee tieners, doorbreekt deze liberale Jood en rabbijn zowat alle stereotypen. 

 

Jessica is een stripper

Naast haar voltijdse job als winkelmanager werkt Jessica enkele malen per week als stripper in een Brusselse nachtclub. Omdat ze graag danst én zonder financiële zorgen wil leven samen met haar vriend en kat. Met plezier vertelt ze jou over het leven van een stripper.