YOUTUBE-REEKS SAMEN MET BRUZZ: WAT WIL JE WETEN?

Lees hier het interview

'De Vluchteling', 'De (ex) alcoholist', 'De Bipolaire vrouw', ... je herkent ze misschien wel als de titels van onze 'Levende Boeken'. Levende Boeken zijn mensen van vlees en bloed die op een bepaald moment in hun leven geconfronteerd werden met een vooroordeel en die ervaring graag delen. In een één-op-één gesprek vertellen zij hun verhaal, dat krachtig en inspirerend is, ondanks de hindernissen.

En er is meer.

BRUZZ maakte i.s.m. Citizenne een youtube-reeks rond deze 'Levende Boeken'. Kijkers en lezers van BRUZZ stellen er in alle openheid hun vragen aan de Levende Boeken.

 

In de eerste aflevering vertelt Francine haar verhaal. Zij werd jaren geleden verliefd op een dakloze man. Even later belandde ze zelf ook op straat. Ze was 10 jaar dakloos in Brussel.

 

Katleen kreeg 6,5 jaar geleden de diagnose bipolaire stoornis. Voor haar betekende de diagnose dat er ook een oplossing in zicht was. Niet dat ze ooit zal genezen. Zij streeft gewoon naar stabiliteit.

Oumar vluchtte weg uit zijn thuisland Mauritanië, waar de politieke macht ligt bij het deel van de bevolking met een lichte huidskleur. Zwarte mensen worden er als tweederangsburgers behandeld. Oumar kwam eerder bij toeval in België terecht. Wat hij het moeilijkste vond? Hier een sociaal leven uitbouwen.

"Met alcohol kan je alles verliezen". Freddy was ooit een te stevige drinker en is daardoor veel verloren. 10 jaar geleden verbleef hij enkele maanden in een ontwenningskliniek. Sindsdien drinkt hij geen druppel alcohol meer.

Vijf jaar geleden uitte Lumi zich als non-binair. Lumi is agender. Hen identificeert zich dus als man noch vrouw. "Ik voel me niet thuis in een van die hokjes. Ik voel me gewoon mens." Lumi weet dat veel mensen non-binariteit raar vinden of een modegril. Tijd voor normalisering en begrip, vindt hen. Daar draagt hen graag aan bij met hun verhaal.

Overdag werkt Jessica als manager van een kledingwinkel. 's Nachts danst ze topless in een Brusselse stripclub. Dat doet ze met veel plezier en toewijding. Zelf beschouwt ze zich als een danseres en een sekswerker. Anderen zeggen soms dat ze een therapeut met een string is. 

Zineb draagt sinds haar dertigste met veel trots een hoofddoek. Sindsdien voelt ze zich echt Zineb: goed in haar vel, compleet en in evenwicht. Haar hoofddoek laat haar origine zien, haar religie maar ook haar vrijheid en emancipatie. Het is iets moois, iets vrouwelijks dat ze kan aanpassen aan de outfit van de dag. Haar dochter van 9 laat ze helemaal vrij. Het zal haar keuze zijn of ze al dan niet een hoofddoek draagt. 

Leo werd zijn hele kindertijd gepest. Gaandeweg leerde hij ermee omgaan. Vandaag zet hij zijn ervaringen om in kunst en vertelt hij erover in deze reeks en tijdens de Levende Bibliotheek.

Wil jij zelf eens in gesprek gaan met Lumi, Katleen, Zineb en de andere Levende Boeken? Check dan deze pagina voor alle data.
Ben jij als organisatie bereid om samen met jouw vrijwilligers en medewerkers voorbij de hokjes en stereotypen te kijken en te denken? Wil je jouw publiek sensibiliseren rond diversiteit en inclusie? Dan kan je de Levende Bibliotheek boeken en komen wij met een selectie van "Levende Boeken" naar je toe. 

Check ook het interview met educatief medewerker Erika en Levend Boek Katleen