Festival: Vrouwxnlente

Al 6 jaar op rij vindt het Festival Vrouwxnlente plaats in de maand maart naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag. Dit festival wil Brusselse vrouwen een stem geven. Ze bepalen ook mee het programma.
Het festival loopt over verschillende dagen en gaat door op meerdere locaties (meestal gemeenschapscentra).

Op het programma: inspirerende workshops en concerten, films en documentaires.
Boeiende sprekers en geanimeerde debatten zorgen voor de nodige inspiratie. En natuurlijk wordt er ook gefeest en gedanst. 

Het festival kiest voor een aanpassing van de naam: Vrouwxnlente in plaats van Vrouwenlente.
Vrouwxnlente richt zich tot iedereen die zich vrouw voelt, los van het biologische aspect. Een keuze om als festival inclusiever te zijn en de verschillende stemmen die er leven in de maatschappij een plek te geven. Geen kant en klare oplossingen wel de bereidheid om in gesprek te gaan.

Het thema van de editie 2023 is “maatschappelijke verwachtingen”. En dat zijn er nogal wat.
Wanneer voldoe je als vrouw aan het schoonheidsideaal? Wat maakt dat de zorg voor ouders en kinderen nog het meest bij vrouwen terechtkomt? En houden we als vrouw deze verwachtingen misschien ook zelf in stand? Interessante vragen, vind je niet?
 

Een beetje geschiedenis

Doorheen de jaren was de focus van elk festival net iets anders. In de eerste edities kaartten de deelnemers onder meer de representatie van vrouwen in de politiek aan, de rechten van moslimvrouwen of vrouwen zonder papieren en de moeilijkheden van alleenstaande moeders.

In de editie van 2021 en 2022 stond het thema intimiteit centraal.

Het overkoepelende thema is steeds: ‘speak up’. We willen als vrouw gehoord worden en bondgenootschappen met andere vrouwen aangaan om samen voor onze rechten op te komen.

In aanloop van de editie van 2019 verzamelde Citizenne i.s.m. Ella vzw de eisen, wensen en dromen van tientallen Brusselse vrouwen. Op 3 maart trokken 100 vrouwen naar de commissie Gelijke Kansen van het Brussels Parlement om deze aanbevelingen en wensen toe te lichten.

Meer lezen over de Vrouwenlente? Lees het interview met educatief medewerksters Najila en Fatima in het VGC Jaarverslag.