Festival: Vrouwenlente

Al 5 jaar op rij vindt het Festival Vrouwenlente plaats in de maand maart. Dit festival wil Brusselse vrouwen een stem geven. Ze bepalen ook mee het programma.
Het festival loopt over verschillende dagen en gaat door op meerdere locaties (meestal gemeenschapscentra).

Vrouwen maar ook mannen kunnen deelnemen aan workshops en concerten, films en documentaires meepikken. Ze kunnen zich ook laten inspireren door boeiende sprekers en debatten. En natuurlijk wordt er ook gefeest en gedanst. 

Doorheen de jaren was de focus van elk festival net iets anders. In de eerste edities kaartten de deelnemers onder meer de representatie van vrouwen in de politiek aan, de rechten van moslimvrouwen of vrouwen zonder papieren en de moeilijkheden van alleenstaande moeders.

In aanloop van de editie van 2019 verzamelde Citizenne i.s.m. Ella vzw de eisen, wensen en dromen van tientallen Brusselse vrouwen. Op 3 maart trokken 100 vrouwen naar de commissie Gelijke Kansen van het Brussels Parlement om deze aanbevelingen en wensen toe te lichten.

In de editie van 2021 en 2022 stond het thema intimiteit centraal.
 

Het overkoepelende thema is steeds: ‘speak up’. We willen als vrouw gehoord worden en bondgenootschappen met andere vrouwen aangaan om samen voor onze rechten op te komen.

Meer lezen over de Vrouwenlente? Lees het interview met educatief medewerksters Najila en Fatima in het VGC Jaarverslag.