Festival: Vrouwxnlente 2024

7 februari - 8 maart 2023
 

Welkom op de zevende editie van dit jaarlijks festival naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Hartverwarmende ontmoetings- en verbindingsmomenten voor en door inspirerende personen uit Brussel en daarbuiten die zich vrouw voelen of die solidair zijn met vrouwen.
Inspirerende workshops, performances, debat, een expo, .... En natuurlijk wordt er ook gefeest en gedanst. 

Het thema van deze editie is “Verkiezingen 2024”

Dit jaar trekken we maar liefst 2 keer naar de stembus. Op zondag 9 juni 2024 worden er Europese, federale en regionale verkiezingen georganiseerd. Op zondag 13 oktober vinden de provinciale, gemeenteraads- en districtsraadverkiezingen plaats. 

Het festival wil informeren, aanzetten tot debat en samen zoeken hoe we de democratie nog beter kunnen maken.
We buigen ons over vragen zoals: Waarom gaan stemmen? Wat heeft het beleid de voorbije jaren gerealiseerd? Waar staan de verschillende partijen voor?. Waar is er nog werk aan de winkel?
We luisteren ook graag naar jullie verhalen en getuigenissen.

Welkom op 9/02 in GC De Rinck en 1/03 in GC Ten Weyngaert.
Op 8 maart stappen we samen mee in de Vrouwenmars.
 

Het volledige programma vind je hier.
 

Al een beetje de sfeer opsnuiven? Dat kan in het filmpje hieronder.

Een beetje geschiedenis

Doorheen de jaren was de focus van elk festival net iets anders. In de eerste edities kaartten de deelnemers onder meer de representatie van vrouwen in de politiek aan, de rechten van moslimvrouwen of vrouwen zonder papieren en de moeilijkheden van alleenstaande moeders.

In de editie van 2021 en 2022 stond het thema intimiteit centraal.

Het overkoepelende thema is steeds: ‘speak up’. We willen als vrouw gehoord worden en bondgenootschappen met andere vrouwen aangaan om samen voor onze rechten op te komen.

In aanloop van de editie van 2019 verzamelde Citizenne i.s.m. Ella vzw de eisen, wensen en dromen van tientallen Brusselse vrouwen. Op 3 maart trokken 100 vrouwen naar de commissie Gelijke Kansen van het Brussels Parlement om deze aanbevelingen en wensen toe te lichten.

Meer lezen over de Vrouwenlente? Lees het interview met educatief medewerksters Najila en Fatima in het VGC Jaarverslag.

In 2023 kiest het festival voor een aanpassing van de naam: Vrouwxnlente in plaats van Vrouwenlente.
Vrouwxnlente richt zich tot iedereen die zich vrouw voelt, los van het biologische aspect. Een keuze om als festival inclusiever te zijn en de verschillende stemmen die er leven in de maatschappij een plek te geven. Geen kant en klare oplossingen wel de bereidheid om in gesprek te gaan.