100 vrouwen trekken naar het Brussels Parlement

In aanloop van het festival Vrouwenlente verzamelde Citizenne i.s.m. Ella vzw de eisen, wensen en dromen van tientallen Brusselse vrouwen. Een charter met duidelijke aanbevelingen is het resultaat. Op 3 maart trokken 100 vrouwen naar de commissie Gelijke Kansen van het Brussels Parlement om deze aanbevelingen en wensen toe te lichten.

Vrouwen zonder en met hoofddoek, vrouwen zonder en met papieren, vrouwen zonder en met betaald werk … die de commissie een inkijk willen geven in hun levens. In hun strijd. In hun verhaal. Want ook het persoonlijke is politiek.
Als we willen dat de levens van alle vrouwen het vertrekpunt zijn van beleid, dan moeten we persoonlijk zijn. Dan moeten we het hebben over het dagelijks leven van Fatima, van Linda, van Zeyneb, …

 

Ze gingen niet alleen en al zeker niet met lege handen.  
Suzanne Groothuis maakte samen met de vrouwen een kunstwerk die hun strijd symboliseert en het charter in zich draagt. Het kreeg een plek in het Parlement.

Poetry slammer Lisette Ma Neza wist telkens weer het moment te pakken. Geregeld kwam ze tussen met rake zinnen die beroerden.

Wat baten quota voor vrouwen in topfuncties als een hele groep vrouwen geen toegang heeft tot betaalde arbeid omdat ze een foute naam hebben of een hoofddoek dragen?

Ladies, speak up!

Citizenne ondersteunt en faciliteert de strijd voor meer vrouwenrechten. Het is onze rol om de juiste vragen te stellen. Om er mee voor te zorgen dat 'alle vrouwen' hun stem kunnen laten horen.
En wat zo fijn is om te zien: de vrouwenbeweging is aan het veranderen. Het feminisme van weleer, het ‘witte’ feminisme dat vooral aandacht vroeg voor het glazen plafond, voor het recht om je te kleden zoals je wil en veilig te zijn (pas op, nog steeds legitieme eisen!) wordt diverser. Wij zien ruimte voor afro-feminisme, moslim-feminisme, Arabisch feminisme, een feminisme dat staat voor elke vrouw zoals ze is en niet één type vrouw.

We all can do it! Op naar het feminisme van de 99%.

 

Waarom dit zo belangrijk is

Bekijk deze reportage van BRUZZ

Een beetje historiek: hoe kwam het charter tot stand?

Samen met Ella vzw, expert in kruispuntdenken, gingen we in gesprek met tientallen vrouwen.
Met de openingsgvraag: "Wat zou jij doen als je minister was?" gingen we op zoek naar wat deze vrouwen beroert. Waar liggen zij van wakker? Waar lopen ze tegenaan? Het maakte de politiek weer even heel reëel en dichtbij.