Izran Revisited!

Until the lion tells his side of the story the tale of the hunt will always glorify the hunter.

Feestelijke lancering op 26 september 2021 vanaf 14:00

Kom proeven van de rijkdom van de Izran en van al wat we de komende maanden voor jou in petto hebben.
 

Op het programma?!

  • Fatoum -een bekende naam en voorvechtster van de Izran- komt voor ons zingen en ons al wat kneepjes van deze kunstvorm aanleren. Ze laat zich vergezellen door Manza Abdeslam, een Belgische rapper en slammer. 
  • Ras El Hanout brengt in primeur “Mémoire du Rif” op de planken. Een voorstelling gebaseerd op het boek van Fatiha Saïdi “Échos de la mémoire sur la montagne du rif”. Brusselse jongeren brengen hierin een kritische reflectie op tradities en overlevering. Een spanningsveld die ze speels en licht weten te pakken. De voorstelling is gratis maar reserveer wel je plaatsje.
  • Er zijn verhalenvertellers, je kan tattoos laten zetten volgens de Berberse traditie en het Tafinit alfabet aanleren, een typografisch pareltje.

 

Dat, veel sfeer en een lekkere tajine op de barbecue mag je verwachten op 26/9. Jij komt toch ook?!

Wanneer: zondag 26/9 van 14:00 tot 20:00
Waar: GC de Vaartkapoen, Manchesterstraat 13-15, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
Gratis

Het project

Izran Revisited is een meerjarig project waarin de traditie van de Izran - gezongen poëzie uit Noord-Marokko - centraal staat.

 

Wat gaan we doen?

  • We brengen de Izran in kaart zoals die wordt beleefd in Molenbeek en bij uitbreiding in Brussel. We leggen een databank aan met luisterfragmenten i.s.m. Erfgoedcel Brussel.
     
  • We blazen de Izran nieuw leven in. We organiseren een reeks ateliers waarin je de kunst van de Izran kan leren en perfectioneren. We maken ook nieuwe creaties samen met hedendaagse artiesten.
     
  • We duiken in de betekenis van deze poëzie en houden ze tegen het licht van de diaspora. We verzamelen familieverhalen en verhalen over de migratiegeschiedenis en gebruiken ze als bron voor reflectie en discussie.

 

Wat is Izran

Izran is een vorm van gezongen poëzie, al dan niet begeleid door de bendir of adjoun, een traditioneel instrument. Het staat bol van de metaforen en heeft als doel meningen kenbaar te maken. 

 
Deze orale traditie wordt door de Amazigh van generatie op generatie doorgegeven.
Een erg oud gebruik, dat onder druk kwam te staan door de vele markante evenementen tijdens de vorige eeuw in de Rif.
Toch blijven bepaalde ritmes en woorden verder leven in het onbewuste. Vandaag zingen tweede en derde generaties jongeren, geboren in Europa, terug de gezangen van hun voorouders. Ze mixen Izran met elektro, hiphop, rai, …

 

 

Izran Revisited! is een project van Avansa Citizenne en GC De Vaartkapoen

I.s.m. Maison du RifMoussem, Masereelfonds, Bouya vzw, MarBel vzw  en vele andere partners.

Met de financiële steun van Erfgoedcel Brussel

Izran Revisited = een drieluik

Luik 1 - Izran leren zingen en nieuw leven inblazen

De Izran: voorloper van slam poetry!
 

In een aantal workshops maak je kennis met Izran onder de deskundige begeleiding van onder andere Fatoum. Je proeft er van de melodieën, techniek en ritmes die er eigen aan zijn. 
Fatoum is een bekende naam die traditionele Amazigh-liedjes brengt en haar kunst (nasale zang, bendir, poëzie, battles) graag wil aanleren aan anderen.


 

Daarnaast start een groep van een 20-tal jongeren een traject om nieuwe melodieën en teksten te creëren volgens de Izran-traditie maar met een hedendaagse invulling. Dit onder begeleiding van hedendaagse artiesten.

Luik 2 - Izran en de geschiedenis van het Rif

We duiken in de betekenis van deze poëzie en houden ze tegen het licht van de diaspora. We verzamelen familieverhalen en verhalen over de migratiegeschiedenis en gebruiken ze als bron voor reflectie en discussie.

 

Met z’n rijke metaforen slaagt de Izran erin om het moeilijk zegbare toch uit te spreken.
Door ons te verdiepen in de geschiedenis van de Izran leren we ook de geschiedenis van de Rif kennen. 

Deze regio kende een aaneenschakeling van gewelddadige evenementen. Er was de opstand in de jaren 20, oorlog, hongersnood, na de onafhankelijkheid van de Marokkaanse staat kwam de opstand in ‘58, de marche noir in ’75 en het studentenprotest in 84. En nog steeds beweegt er heel wat in die regio. Een gespannen geschiedenis waar men niet makkelijk over praat.

De geschiedenis die we ontdekken via de Izran is niet alleen belangrijk voor Riffijnen of Marokkanen. Door de kolonisatie zijn Europese en Afrikaanse landen sterk met elkaar verweven. We kennen de verhalen vaak enkel vanuit Europees perspectief. Toch zijn er meerdere perspectieven om deze evenementen te bekijken.

Die perspectieven willen we brengen vanuit persoonlijke verhalen aangevuld met academische expertise.

Luik 3 - Izran als immaterieel erfgoed

We brengen de Izran in kaart zoals die wordt beleefd in Molenbeek en bij uitbreiding in Brussel.

Izran is vooral bekend bij de eerste generaties en is een orale traditie. Dat maakt dat veel informatie dreigt verloren te gaan als ze niet ergens wordt opgetekend. Daarom bevragen we de eerste generatie zodat we melodieën en contexten kunnen optekenen. We leggen een databank aan met luisterfragmenten i.s.m. Erfgoedcel Brussel.

Waarom horen we zo weinig over de onrust in de Marokkaanse Rif?

In deze podcast praten Rudi Vranckx en Vincent Byloo met de jonge journalist Yassin Akouh.

 

In Marokko is er een volksrevolutie aan de gang. In de Rif, het gebergte waar ook veel Marokkaanse Belgen hun wortels hebben, stierf in 2016 een jonge visverkoper. De video van zijn gruwelijke dood in een vuilniswagen stak de lont in het kruitvat. De Riffijnen, die al generaties lang economisch achtergesteld worden, eisen eindelijk investeringen in hun streek en een gelijke behandeling. Toch hoor je er amper iets over in onze eigen vaderlandse media. Daar proberen Vranckx en Byloo iets aan te doen, samen met de jonge journalist Yassin Akouh.