Forumtheater - de documentaire

Al 10 jaar lang maakt Citizenne maatschappelijke dilemma’s en situaties bespreekbaar via forumtheater. Omdat we onze ervaringen en alles wat we leerden willen delen, maakte Har Tortike (regisseur) een documentaire over forumtheater, heikele thema’s, krachtige vrouwen en mogelijke oplossingen. 

Zo kunnen we nog meer mensen inspireren en aanzetten tot gesprek. En tot spelen natuurlijk.

De documentaire gaat in première op 23 januari in Cinema Palace.

De documentaire vertelt het verhaal van een groep Brussels vrouwen en hun ervaring met forumtheater.
10 jaar geleden begonnen ze met het spelen van scènes over huiselijk geweld, gebaseerd op hun eigen ervaringen en realiteit.
Intussen speelden ze voorstellingen over radicalisering, gender, intimiteit, kanker, ...Van Brussel, over Antwerpen en Amsterdam tot in Parijs. Na de scènes nodigen ze het publiek -gaande van gedetineerden en alfabetiseringsklassen tot tieners en mama’s uit de buurt- uit om te reageren en oplossingen voor te stellen.

De actrices zijn niet de Julia Roberts van morgen, wel moeders en grootmoeders uit Brussel. Amateurs die houden van theater. Ze zijn rijk aan levenservaring die ze delen met elkaar en met het publiek. Daar is moed voor nodig. De documentaire is dan ook een ode aan alle deze dappere vrouwen die meewerkten.

 

De docu vertelt over de kracht van forumtheater en onze ervaringen. Hoe we werken, waarom we dit doen, wat de effecten zijn en wat we hieruit kunnen leren, ...

 

Produktie: Avansa Citizenne Brussel.
Regie: Har Tortike i.s.m. Najila Aloui en Fatima Bouchataoui.
Starring: Fatima Z. Louisa, Mimouna, Saïda, Rachida, Fatna, Fatima E, Souad B, Hafsa, e.a.

 

 

Onze eerste draaidagen
Meet the director Har Tortike

“Forumtheater is een manier om het gesprek aan te gaan over thema’s van onderdrukking en te zoeken naar oplossingen. Van zodra je het over onderdrukking hebt, kom je op zware onderwerpen. En toch wordt er tijdens een voorstelling veel gelachen. Omdat het zo herkenbaar is of omdat het spel van de actrices zo grappig is. Onze basisboodschap bij alles wat we spelen is: je bent niet de enige én het is niet jouw schuld. Want dat is wat mensen in een onderdrukte situatie vaak denken. Dat ze de enige zijn die dit meemaken en dat het wel hun schuld zal zijn. Dit maakt dat ze er niet over durven praten en dat er een deken van schaamte over hen gaat. En net dààr zit de kracht van Forumtheater. Door dingen openlijk te bespreken beseffen ze: ik ben niet alleen. En van daaruit ontstaat de verandering.”