Vitamine Toekomst

Covid: het grootste sociaal experiment ooit

 

Door de COVID-pandemie leven we al meer dan 1 jaar in uitzonderlijke omstandigheden.
Sommigen noemen dit het grootste sociaal experiment ooit.

Tijdens dit dubbelgesprek vragen politiek filosoof Patrick Loobuyck en motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste zich af wat dat experiment ons geleerd en opgeleverd heeft, op maatschappelijk en op menselijk vlak.
Is deze pandemie een kantelpunt, een afslag naar een nieuwe maatschappij met een 'nieuw normaal'?
Hoe zien we dat in de verschillende maatschappelijke domeinen? Welke richting gaat de politiek uit?
Is ‘gezond verstand’ nog voldoende om nu met elkaar samen te leven?
Hoe blijven we gemotiveerd om solidair te zijn met elkaar? En wat betekent ‘solidariteit’ in deze tijden?
Wat doet deze periode met ons mentaal welzijn, ons gevoel van zelfbeschikking? Zijn er naast de negatieve ervaringen ook goede aspecten te ontdekken en te koesteren?
Welke gevolgen kunnen we nog verwachten, en wat is momenteel nog koffiedik kijken?

 

 

Wanneer: Dinsdag 8 juni van 20:00 tot 21:30
Waar: online

5€

Patrick Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen en moraalwetenschappen. Hij is hoogleraar bij het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen en gastprofessor bij de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen. In het publiek debat is hij een gewaarde stem over ethische en levensbeschouwelijke thema's. Zijn stukken verschenen onder meer in Knack, De Standaard, De Morgen en Le Soir. Hij gaf ook interviews in tal van kranten, op radio en televisie.

 

Maarten Vansteenkiste is professor ontwikkelings- en motivatiepsychologie bij UGent. Hij is co-auteur van Vitamines voor groei: over de motiverende rol van ouders in opvoeding (2013). Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de vraag 'waarom mensen doen wat ze doen'. 

Wat is Vitamine Toekomst

Corona schudt ons leven niet alleen grondig door elkaar, deze crisis confronteert ons ook met enkele dringende vraagstukken over de samenleving.

Daarom lanceren we Vitamine Toekomst: 7 boeiende online TALKS met gastsprekers van formaat.

Van oktober tot april gaan we op zoek naar mogelijke antwoorden op prangende samenlevingsvraagstukken. Inspirerende denkers en doeners komen aan het woord. Zij werpen vanuit hun expertise een blik op de wereld na vandaag. Een boost voor een hoopvolle toekomst!

Lees meer op: www.vitaminetoekomst.be
Vitamine T is een initiatief van alle Vormingpluscentra in Vlaanderen en Brussel.