"Plus! Madam"

"Plus! Madam" is een Brussels project dat vrouwen ondersteunt bij het bereiken van financiële onafhankelijkheid.

Vrouwen die aangeven dat ze niet rondkomen, die nood hebben aan financiële zekerheid en vragende partij zijn voor een job. Ze maken deel uit van de 31% Brusselse inwoners die moeten rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens.

 

Alleen is de weg naar die job niet makkelijk. Omdat ze (nog) niet beschikken over de juiste competenties, geen cv kunnen voorleggen, een ander leerparcours volgden, geen diploma's hebben of lang de zorg voor hun zieke man of kinderen op zich namen. 
 

Samen met  InBrussel en JobRoad, zet Citizenne haar schouders onder dit project. Daar waar InBrussel en JobRoad vooral inzetten op jobcoaching en matchmaking zorgt Citizenne voor de lijm tussen de vrouwen. Via een learning community versterken we hun netwerk en werken we aan zelfzorg en zelfvertrouwen. We versterken hun talenten en vertrekken vanuit hun noden en goesting.


Dit project loopt van 2024 tot en met 2027. Tijdens deze periode willen we minstens 180 vrouwen begeleiden.

Wat doen we?

Met elke groep vrouwen komen we 10 keer samen, om de 2 weken. Daarna starten we telkens een nieuwe groep op.

De groepen zijn heel divers. Jonge moeders met kleine kinderen, 55+-ers, alleenstaanden, ... Vrouwen die nog maar net zijn aanbeland in Brussel, anderen die hier al jaren wonen. 

Stuk voor stuk willen ze meer financiële zekerheid én een job om dat te realiseren.

Leven in precaire omstandigheden, mantelzorger of alleenstaande mama zijn, het veroorzaakt behoorlijk wat stress.
Eerst dus wat stoom afblazen. Werken aan zelfzorg en even kunnen landen. Als essentiële voorwaarde om te kunnen leren. Eerst landen, dan vliegen.

De zoektocht naar een job loopt niet altijd over rozen. Zien dat je hierin niet alleen bent, doet deugd. 

 

Een traject heeft geen vast programma. We vertrekken namelijk elke keer opnieuw vanuit de noden en goesting van de vrouwen. 
Alle activiteiten staan in het teken van zelfreflectie, het vergroten van zelfvertrouwen, het versterken van competenties en het uitbouwen van een netwerk. We creëren ook oefenkansen Nederlands.

We werken volgens de principes van een learning community:

  • We creëren een informele leeromgeving. Het leren gebeurt niet in een klaslokaal, maar op uiteenlopende locaties in Brussel.
  • We vertrekken vanuit de eigen ervaringen van de vrouwen en geven de leerdoelen samen vorm.
  • Deelnemers leren van en met elkaar. Ervaren en doen staan centraal.
  • De learning community is een opstap naar het reguliere vrijetijdsaanbod en het maatschappelijke weefsel van Brussel.
     


Naast de learning community-trajecten organiseren we maandelijks ook een competentieversterkende activiteit rond een specifiek thema, zoals financiële geletterdheid. Ook deze thema’s worden bepaald op basis van de noden en in samenspraak met de vrouwen.
 

 

InBrussel vzw coacht Brusselse werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. InBrussel vzw heeft meerdere projecten en helpt jaarlijks bijna 1000 Brusselse werkzoekenden. Tegelijkertijd bouwt InBrussel vzw aan een netwerk van werkgevers en maken ze deel uit uit van een Brussels netwerk van partners.

Dankzij de matchmakingacties van JobRoad kunnen de vrouwen kennismaken met vacatures van verschillende bedrijven, wat hen helpt om hun job-opties te onderzoeken. Bovendien krijgen de vrouwen via de blind hiring-methode de kans om zich mondeling voor te stellen aan werkgevers die bereid zijn om mensen aan te werven met een minder courant profiel. Dit vergroot de kans van de vrouwen om werk te vinden aanzienlijk.

 

 

Dit project komt tot stand dankzij de financiële steun van vanuit de Europese Unie, de Vlaamse overheid en VDAB.