De Prins collectie

Een project dat uitnodigt om anders te kijken naar de wereld. Vanuit verwondering en gevoel voor schoonheid. Met als inspiratiebron dichteres Shilimeza Prins en haar talrijke schatten.

Een samenwerking met MUS-E Belgium. MUS-E staat voor INTERCREATIE, een kunstpraktijk van professionele kunstenaars uit alle disciplines die kunst maken en betekenis geven samen met een breed en divers publiek.

Dichteres Shilemeza Prins

Shilemeza Prins is een Brusselse met Zuid-Afrikaanse roots. Bijna dagelijks trekt ze naar het Vossenplein op zoek naar objecten die spreken. Objecten die an sich geen materiële waarde hebben maar wel ooit waardevol waren voor iemand. Objecten die ooit met zorg zijn gemaakt en bewaard. Vakantiefoto’s van een gezin, liefdesbrieven, een trompet, …
Shilemeza kijkt naar de wereld vol liefde en nieuwsgierigheid en vindt schoonheid in heel wat dingen. Met haar verzameling wil ze uitnodigen om anders te kijken. “Als je je ogen opentrekt en er voor open staat is er zo veel schoonheid.”

Een uitnodiging om anders te kijken

De boodschap van Shilemza is simpel: “Het gaat niet over materiële waarde. Er zijn dingen die belangrijker zijn dan geld. Die liefdesbrieven bijvoorbeeld zijn niets waard maar ze vertellen wel dat 2 mensen elkaar graag gezien hebben. Onze samenleving hangt niet aan elkaar met geld maar wel met verhalen, met liefde, … Maar willen we dat ook zien? Zien we vb. alleen jongeren die tot last zijn of zien we ook kansen. Kijken doe je niet alleen met je ogen, dat doe je ook met je hart."


Objecten als vertrekpunt

Op basis van Shilemeza’s schatten gaat Citizenne in gesprek met groepen over onze manier van kijken. Shilemeza’s objecten spreken en vertellen een verhaal. Het mooie is dat dat dat meer dan 1 boodschap kan zijn. Iedereen kan er iets anders in zien. Een trompet zonder toetsen bijvoorbeeld wordt ineens een metafoor voor iets anders: “Ik maak veel lawaai en niemand hoort mij.”
En zo vertellen de objecten misschien ook iets over onszelf. Over de manier waarop elk van ons naar de wereld kijkt. Wat is van waarde voor mij en hoe kan ik daar meer ruimte voor creëren en dat koesteren.

 

De Prins collectie, een groeiend verhaal

Op dit moment bestaat “de Prins collectie” uit een selectie van 7 objecten.
Objecten waarover we in gesprek gaan en die we herinterpreteren. Onder begeleiding van een kunstenaar bij Muse creëren we vervolgens samen iets nieuws. Wat ontstaat wordt toegevoegd aan de Prins collectie.