Wat willen vrouwen?

Daar is al menig hoofd over gebroken. Wij vroegen aan 150 vrouwen in Brussel:

Wat zou je veranderen aan de positie van de vrouw, mocht je minister zijn?

 

Vandaag, 25 februari, trekken Najila en Fatima voor de achtste keer op rij naar een groep vrouwen. En ik, Ilham, studente sociaal-cultureel werk en stagiaire bij Citizenne ga mee. We zijn te gast bij het open atelier van het OCMW van Schaarbeek “l’Espace temps” gedoopt. Een plek waar mensen kunnen binnenlopen om mee te doen aan activiteiten of gewoon gezellig een tas koffie of thee te drinken.

 

De vraag valt in de smaak. Ze willen maar al te graag een aantal dingen anders zien in Brussel. Betaalbaar wonen bijvoorbeeld, blijkt een hot issue.

Ik zou zorgen voor meer kwalitatieve woningen. Als je niet werkt en kinderen hebt is het bijna onmogelijk om een degelijke woning te vinden.

Want niet werken betekent geen loonfiche wat dan weer je kansen op de huurmarkt drastisch vermindert. Maar als alleenstaande mama is alleen al gaan solliciteren een hele uitdaging zonder opvang. Want opvang is gereserveerd voor werkende ouders. Die vicieuze cirkel moet doorbroken worden.

 

Ook de hoge kinderarmoede baart hen zorgen. Het is onvoorstelbaar hoeveel kinderen opgroeien in gezinnen waar gewoon te weinig geld is om zelfs maar te voldoen aan een aantal basisbehoeften zoals een goede, gezonde maaltijd. Na wat langer praten blijkt dit voor alle vrouwen hier aan tafel geen ver-van-mijn-bed show. Zou dit iets te maken hebben met de vicieuze cirkel?!

 

Na 8 bijeenkomsten hebben we wel een idee van wat de Brusselse vrouw belangrijk vindt.
We herkennen een rode draad van items die steeds terugkeren:
‘kinderarmoede halveren, kwetsbare alleenstaande vrouwen ondersteunen, vrijheid van religie en toegankelijke sociale huurwoningen’.

 

Al deze bezorgdheden, of mogen we zeggen 'eisen', gieten we nu in een charter dat we op 28 maart overhandigen in het parlement. Slam Poetry artieste Lisette Ma Neza zal er alvast voor zorgen dat het daar goed klinkt in het parlement.

Citizenne verzamelt i.s.m. Ella vzw de eisen, wensen en dromen van 150 Brusselse vrouwen in aanloop naar het festival de Vrouwenlente. Deze worden gebundeld in een charter voor politici. Slam Poetry artieste Lisette Ma Neza verwerkt dit alles in haar krachtige poëzie en brengt deze op het slotfeest én in een commissie van het Brussels Parlement!