Naziha Maher over de ramadan en de Life Iftar

Naziha Maher is coördinator voor mensen met een migratieachtergrond bij Kom Op Tegen Kanker. 
Wij vroegen haar wat de ramadan en de islam voor haar betekent. 

 

Naziha, kan je ons vertellen waar ramadan voor staat?
 

Ja, ramadan is de vastenmaand in de islam. Je onthoudt je dus van bepaalde dingen, waaronder eten en drinken.

Vasten gaat om het tonen van zelfbeheersing, dankbaarheid en morele sterkte. Je reinigt je lichaam van de gifstoffen in je leven.

Je krijgt de kans om diep na te denken en aan zelfreflectie te doen over je verantwoordelijkheid en verplichting tegenover de gemeenschap. "Kan ik iets doen aan de verschrikkelijke problemen waarmee de wereld wordt geconfronteerd?" Of dichter bij huis: "hoe wil ik omgaan met mensen die getroffen worden door een levensbedreigende ziekte zoals kanker? Wat doet dit met hen en met hun naasten?" Velen zijn nog steeds in de onmogelijkheid om deze ziekte ten volle te aanvaarden of worden door de gemeenschap waarin ze leven gedwongen tot stilte.

Het is een periode waarin moslims heel veel goede doelen steunen. Ze doneren alles wat mogelijk is om de meer kwetsbare mensen over de hele wereld te helpen.
Wist je trouwens dat zieke mensen zoals kankerpatiënten niet mogen vasten? Hun manier om hun plicht te vervullen tegenover God is dan net om te doneren. Zo kunnen ook zij hun solidariteit en empathie tonen met de minderbedeelden.

“Er is geen grotere vreugde dan geven. En als je geeft, ontvang je ook de zegen terug in je leven”

Wat betekent de ramadan voor jou persoonlijk?

"De ramadan is, simpel gezegd, voor mij de beste tijd van het jaar.” Ik heb een enorm druk werkschema en neem dus zelden tijd voor mezelf. Ik kijk daarom elk jaar echt uit naar de ramadan als een moment voor reflectie en bezinning. Ik ga dan heel bewust om met tijd en planning. Het brengt me nieuwe energie en inzichten. Het helpt me om meer aanwezig te zijn en maakt me bewust van mijn sterke en zwakke punten.
Het maakt me duidelijk dat ik een plek heb in deze wereld, en dat ik veel meer te bieden heb dan ik misschien denk. En soms leert het mij om buiten mijn comfortabele, kleine bubbel te gaan en risico's te nemen die gunstig kunnen zijn voor mezelf en anderen. In ons dagelijks leven raken we zo verstrikt in de kleine dingen en nemen we vaak voor lief wat we hebben, zoals een goede gezondheid. De rust tijdens de vasten zet alles meer in perspectief.
De lijfelijke ervaring van het vasten maakt mij ook bewust van het belang om klaar te staan voor anderen in nood.
Wil dat zeggen dat ik nooit klaag over de honger of dorst? Lacht. Nee hoor dat gebeurt wel eens maar er is niets zo geweldig als rond de tafel zitten met mensen van wie je houdt, tijdens een maaltijd waar je dankbaar voor bent.
Ik haal ook heel veel kracht en energie uit mijn geloof om de discipline te hebben om te vasten.

 

De ramadan is, simpel gezegd, voor mij de beste tijd van het jaar.

Welke plaats neemt het geloof in in jouw leven?
 

De Koran is een heel belangrijke leidraad in mijn leven. Het maakt me bewust van de kracht van reflectie op wat ik doe en waar ik voor sta. En dat zowel in mijn privé als zakelijk leven. Tijdens de ramadan vier je de kern van het geloof. Het is een tijd om te vergeven en het verleden achter je te laten en uit te kijken naar de toekomst.

Het is een maand waarin ik meer tijd neem dan normaal om de band met God te versterken en zo mijn nabijheid tot God te vergroten.  

Jij stond mee aan de wieg van de Life Iftar. Kan je daar iets meer over vertellen?

 

De eerste Life Iftar vond plaats in 2019 vanuit een samenwerking tussen Avansa Citizenne, Kom op tegen Kanker, Hospitality Brussels en vele andere partners in Brussel en Vlaanderen.
Het opzet van de Life Iftar is om de kankerpatiënten in ons midden zichtbaar te maken en kanker bespreekbaar te maken. Het bouwt verder op de mooie eigenschappen van de ramadan zoals solidariteit, empathie en verbinding. Helaas kon er nog maar één Life Iftar ook echt live doorgaan. We hopen dat het volgend jaar terug live kan.
In de tussentijd kiezen we voor een online alternatief.