"50 BUREN WERKEN MET ONS AAN HUN FYSIEKE EN MENTALE GEZONDHEID"

Naar aanleiding van World Social Work Day 2023 liet Sterk Sociaal Werk zes sociaal werkers vertellen over hun werk en datgene waar ze trots op zijn. Onze educatieve medewerker Fatima Bouchataoui was één van deze 6. Zij vertelt in dit interview hoe 50 buurtbewoners wekelijks werken aan hun mentale en fysieke gezondheid in NicNac solidaire buurtkeuken. 

Lees hier het interview

Het verhaal van Fatima Bouchatoui, educatief medewerker bij Citizenne en samen met GC Nekkersdal trekker van de Stadsacademie in Laken.

 

"Education is the most powerful weapon to change the world, zei Nelson Mandela. Dat is ook mijn motto."

De Stadsacademie van Laken is een plek waar buurtbewoners samenkomen en leren over thema's die voor hen belangrijk zijn. De grootste doelgroep zijn vrouwen met een migratieachtergrond. Fatima Bouchatoui vertelt enthousiast over hun project: "Onze deelnemers hebben vaak leerdrempels op niveau van taal en geletterdheid. Hierdoor vallen ze uit de boot in het reguliere aanbod. Twee keer per week komen we samen. Op dinsdag koken we een gezonde maaltijd in onze buurtkeuken NicNac Solidaire in GC Nekkersdal. Iedereen die in de omgeving woont of werkt kan komen lunchen en naar eigen vermogen betalen. Om elf uur hebben we een educatief moment rond fysieke gezondheid. Op donderdag ontbijten we samen en werken we met een coach rond mentale gezondheid."

"Mama's staan in voor de opvoeding, waardoor we ook hun gezinnen bereiken."

Mama's zijn changemakers. Ze kunnen gewoontes en overtuigingen binnen hun gezin veranderen. Die krijgen hun kinderen mee en geven ze op hun beurt door. Dit rimpeleffect maakt werken met mama's zo belangrijk. "Het sociaal netwerk van veel deelnemers is beperkt. De Stadsacademie is hun tweede thuis waar ze openlijk van gedachten kunnen wisselen, ook rond taboes. Ervaren dat anderen hetzelfde meemaken, kan deugd doen. Gedeeld leed is half leed", vertelt Fatima.

"Onze buurtkeuken draait rond gezonde voeding, korte keten, seizoensgroenten, bio, veggie en food waste."

Mensen die niet zo gezond eten door moeilijke levensomstandigheden, leren hier al doende hoe het anders kan. "Veggie koken is bijvoorbeeld niet gewoon vlees weglaten, maar echt smaakvolle maaltijden bereiden", legt Fatima uit. "Vandaag vertelde een voedingsexperte tijdens het educatief moment over de witte boosdoeners: suiker, melk, zout, bloem. We maakten volkoren couscous zonder vlees en bakten wafels met boekweit en hazelnootmelk."

"We nodigen in samenspraak met de groep regelmatig buurtvzw's uit. Op die manier leert iedereen andere verenigingen kennen. De ene keer gaat het over moestuinen, de andere keer wordt er Turks of Palestijns gekookt. We doen ook beroep op de talenten van onze deelnemers zelf. Zo wil iemand breiles geven en ondertussen Nederlandse woordjes aanleren."

"Sociaal werk draagt bij tot het bruto nationaal geluk."

Elke donderdag leren 50 vrouwen samen met een coach over de geheimen van gelukkig zijn, ouderschapsburn-out, geweldloze communicatie, enz. Vrouwen geven aan dat ze zonder deze bijeenkomsten in een depressie waren beland. Door preventief te werken, kan de druk op de gezondheidszorg duidelijk verlaagd worden. "Ik geloof in de veerkracht van mensen en in een gelijkwaardige samenleving", zegt Fatima. "Maar daar moet elke dag hard aan gewerkt worden. Ik draag graag mijn steentje bij."  

"Tijdens een opdracht tekenden de deelnemers hun levenslijn uit. Iemand zette de Stadsacademie bij haar hoogtepunten, door de vooruitgang die ze hier boekt. Een mooi compliment."