In 1964 sloot België een belangrijk akkoord met Marokko en Turkije om arbeidsmigranten naar het land te halen, een cruciaal moment in de naoorlogse geschiedenis van België en Europa. Marokkanen en Turken kwamen naar hier om hard, zwaar en gevaarlijk werk te doen zoals de mijnbouw en het uitgraven van de Brusselse metro.
Het herdenken van 60 jaar migratie is belangrijk omdat het de impact van deze migratie op de Belgische samenleving erkent en viert. Deze arbeidsmigranten hebben bijgedragen aan de economische ontwikkeling van ons land en hebben de Belgische cultuur en identiteit mee gevormd.
CONCERT: Fatmas de Belgica koor
Met Citizenne dompelen we ons onder in 60 jaar migratie. In de verhalen, getuigenissen, archieven, expo’s en films.
Het muzikale project Chœurs en Transe brengt 3 koren samen uit Brussel en Essaouira Marokko.
Na twee artistieke residenties, vol ontmoeting en muziek, brengen 40 koorzangers nu een gevarieerd repertoire van oude, joods-Marokkaanse chaabi-liederen, die ze speciaal voor deze avond opnieuw arrangeerden.
Ze eren zo een muzikaal erfgoed dat van generatie op generatie is doorgegeven.
Een avond vol muziek, ontmoeting en cultuur die je niet wilt missen!
Voor het optreden vertelt Fatima Bouchataoui, educatief medewerker van Citizenne én koorlid, ons wat meer over de achtergrond van deze muziek en het project.
Le projet musical Chœurs en Transe réunit trois chorales de Bruxelles et d'Essaouira, au Maroc. Après deux résidences artistiques, pleines de rencontres et de musique, 40 choristes interprètent un répertoire varié de vieux chants chaabi judéo-marocains, spécialement réarrangés pour cette soirée. Ils rendent ainsi hommage à un patrimoine musical transmis de génération en génération. Une soirée de musique, de rencontres et de culture à ne pas manquer ! Avant le concert, Fatima Bouchataoui, animatrice pédagogique chez Citizenne et choriste, nous en dira plus sur l’histoire de cette musique et du projet.