Citizenne is ambassadeur van Expair 2.0

Tussen 25 september en 23 oktober 2021 namen 3.000 Brusselaars deel aan CurieuzenAir, het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit in onze hoofdstad. 
Nu is er Expair 2.0: 24 meetpunten die de hoeveelheid stikstofdioxide (NO-2) van de meest vervuilde plaatsen in Brussel een jaar lang zullen meten.

 

Citizenne was één van de 3000 meetpunten van CurieuzenAir en is nu één van de ambassadeurs van Expair 2.0.

Want wat bleek na CurieuzenAir?  

De luchtkwaliteit in Brussel is de afgelopen jaren behoorlijk verbeterd MAAR de resultaten lopen sterk uiteen van ‘uitstekend’ tot ‘uiterst slecht’. Wat daarbij vooral opvalt is het contrast in luchtkwaliteit tussen socio-economisch kwetsbare wijken en groene, welgestelde buurten. 

 

Daarnaast is ook belangrijk vanuit welke bril er naar die resultaten wordt gekeken. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft namelijk de aanbevolen grenswaarden voor zes verontreinigende stoffen in de lucht verlaagd. De hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) in de hoofdstad is daardoor vier keer hoger dan wenselijk voor onze gezondheid. Relatief goede resultaten zouden volgens deze nieuwe grenswaarden dus niet meer als goed bestempeld kunnen worden.
 

Werk aan de winkel

Na CurieuzenAir starten Leefmilieu Brussel en BRAL nu het nieuwe project expair 2.0. Zij zullen het komend jaar nieuwe NO-2 metingen uitvoeren op de “vermoedelijk” 24 meest vervuilde plaatsen verspreid over Brussel.

Met de nieuwe meetcijfers willen Leefmilieu Brussel en BRAL verder sensibiliseren en de druk opvoeren voor een beleid dat er voor zorgt dat iedereen in de stad schone en gezonde lucht kan inademen. Ongeacht waar ze precies in Brussel wonen of wat ze verdienen. Want NO-2 is een irriterende gas dat schadelijk is voor de gezondheid.

Eén van die meetpunten hangt hier voor onze deur. Een plek waar tijdens CurieuzenAir waarden gemeten werden tussen de 35 en 53 mg/m³ stikstofdioxide.
 

Als ambassadeur van dit project zullen wij regelmatig de nieuwe meetresultaten communiceren en de schadelijke gevolgen van NO-2 onder de aandacht brengen.

Daarnaast blijven wij burger-initiatieven zoals Picnic The Bridge ondersteunen. 

 

Meer lezen over de nieuwe gezondheidsnorm en de schadelijke gevolgen van NO-2? Lees dan dit artikel van BRUZZ.