Valerie Trouet is de wetenschappelijk directeur van het nieuwe Belgische Klimaatcentrum en professor aan de University of Arizona (VS). Ze behaalde haar doctoraat in Bio-ingenieurwetenschappen aan de KU Leuven en werkte als onderzoeker aan PennState University en aan het Swiss Federal Research Institute WSL voor ze in 2011 naar Arizona verhuisde. Als dendrochronologe onderzoekt ze de klimaatverandering van de voorbije tweeduizend jaar en hoe die menselijke systemen en ecosystemen heeft beïnvloed. Ze is de auteur van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties. Valerie is een Kavli Fellow of the National Academy of Sciences en kreeg in 2023 een eredoctoraat van de Universiteit van Wageningen in Nederland.
Tussen de soep en de feiten: Valerie Trouet over de geschiedenis van ons klimaat
Scherp 's middags je hersenen aan met hot topics en een warme kom soep. Boeiende sprekers ontleden actuele thema's met een Brusselse invalshoek. Moeilijke kwesties worden behapbaar uitgelegd. Achteraf is er tijd voor vragen en bedenkingen uit het publiek. Voedsel voor lichaam en geest, elke eerste dinsdag van de maand!
Valerie Trouet (Klimaatcentrum) spreekt over bomen en mensen. Die vertellen ons alles over de geschiedenis (en toekomst) van ons klimaat via hun jaarringen. Trouet schreef er het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ (oorspronkelijk: ‘Tree Story’) over. Ze beschrijft de oudste bomen van de wereld en jaarringonderzoek op archeologische vindplaatsen. Ze legt verbazende verbanden tussen Farao's en vulkanen en bespreekt houtgebruik, ontbossing en klimaatverandering van meer dan 10 000 jaar geleden tot nu. ‘Wat bomen ons vertellen’ werd in 7 talen vertaald en won de Jan Wolkersprijs (2020).
Praktisch
-
Iedereen is welkom vanaf 12:00 voor een kom vegetarische soep i.s.m. Atelier Groot Eiland.
-
De spreker start om 12:30
-
Nadien is er tijd voor vragen uit het publiek
-
Inschrijven is aanbevolen, maar niet verplicht. Inschrijven kan hier
‘Tussen de Soep en de Feiten’ is een samenwerking tussen Brussels Academy, CCV, Citizenne, Davidsfonds, Huis van de Mens, Humanistisch Verbond, Internationaal Comité, Masereelfonds, Muntpunt, Odisee, Vermeylenfonds en Willemsfonds.
RE-Brussel
Deze activiteit maakt deel uit van RE-Brussel. Samen werken we aan een duurzame stad. Door te recycleren, te hergebruiken en minder te verbruiken.